Zastosowanie komór oferowanych przez
Dawsonrentals Polska sp. z o.o. w poszczególnych branżach

 

 

Przemysł mięsny i drobiarski

  • Szybkie i kontrolowane schładzanie mięsa , wędlin czy drobiu,
  • Szybkie i kontrolowane zamrażanie mięsa , wędlin i drobiu,
  • Dojrzewanie i uszlachetnianie mięsa i wędlin,
  • Sezonowanie wołowiny na sucho,
  • Sezonowanie wołowiny na mokro,
  • Sezonowanie mięsa wołowego,
  • Dojrzewalnie półtuszy wołowych, dojrzewalnie ćwierćtuszy wołowych,
  • Rozmrażanie mięsa , wędlin, drobiu czy półproduktów niezbędnych do procesu produkcyjnego w  branży mięsnej i drobiarskiej,
  • Przechowywanie zamrożonego mięsa , wędlin czy drobiu w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Przechowywanie półproduktów niezbędnych do procesu produkcyjnego w  branży mięsnej i drobiarskiej,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji tłuszczów.

 

 

Przemysł piekarniczy i cukierniczy

  • Szybkie i kontrolowane schładzanie wyrobów piekarniczych i cukierniczych,
  • Szybkie i kontrolowane zamrażanie surowego, uformowane pieczywa, które po zamrożeniu będzie gotowe do finalnego wypieku,
  • Przechowywanie zamrożonego pieczywa czy ciasta w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Przechowywanie półproduktów niezbędnych do wyrobu produktów piekarniczych i cukierniczych,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji czekolady, margaryny czy masła,
  • Utrzymanie wymaganej temperatury podczas procesu wyrastania pieczywa.

 

Przemysł rybny

  • Szybkie i kontrolowane schładzanie ryb i owoców morza,
  • Szybkie i kontrolowane zamrażanie ryb i owoców morza,
  • Rozmrażanie ryb czy półproduktów niezbędnych do procesu produkcyjnego w  branży rybnej,
  • Przechowywanie zamrożonych ryb czy owoców morza w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Przechowywanie półproduktów niezbędnych do procesu produkcyjnego w  branży rybnej,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji półproduktów. 

 

Przemysł mleczarski

  • Szybkie i kontrolowane schładzanie wyrobów mleczarskich,
  • Szybkie i kontrolowane zamrażanie wyrobów mleczarskich,
  • Przechowywanie zamrożonych półproduktów czy wyrobów mleczarskich w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Przechowywanie półproduktów niezbędnych do wyrobu produktów mleczarskich,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji czekolady, margaryny czy masła,
  • Utrzymanie wymaganej temperatury podczas procesu wytwarzania wyrobów mleczarskich,
  • Dojrzewanie i uszlachetnianie sera.

 

Przemysł samochodowy

  • Testy pojazdów w temperaturach ujemnych i dodatnich,
  • Testy półfabrykatów do wyrobu części samochodowych w temperaturach ujemnych i dodatnich.

 

Przemysł chemiczny

  • Testy wyrobów przemysłu chemicznego w temperaturach ujemnych i dodatnich oraz ściśle kontrolowanej wilgotności,
  • Testy komponentów i surowców chemicznych w temperaturach ujemnych i dodatnich oraz ściśle kontrolowanej wilgotności,
  • Przechowywanie komponentów i surowców chemicznych,
  • Wygrzewanie komponentów i surowców chemicznych,
  • Wychładzanie komponentów i surowców chemicznych,
  • Badanie właściwości komponentów i surowców chemicznych w temperaturach ujemnych i dodatnich oraz ściśle kontrolowanej wilgotności,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji składników chemicznych,

 

Przemysł ceramiczny

  • Utwardzanie i suszenie mas ceramicznych i kamionki,
  • Przechowywanie półproduktów do wyrobów ceramicznych w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności.

 

Przemysł inżynieryjny i lotniczy

  • Przechowywanie kompozytów w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Testy temperaturowe części, podzespołów, komponentów branży inżynieryjnej i lotniczej. 

 

Petrochemie

  • Przechowywanie nadtlenków temperaturze poniżej -20 ° C,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji i stałej temperatury produktów rafineryjnych.

 

Farmaceutyczny i Laboratoryjny

  • Przechowywanie szczepionek, insuliny, leków i innych środków farmaceutycznych w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Testy i badanie stabilności produktów,
  • Badania próbek w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Badanie stabilności materiału.

 

 

Banki krwi

  • Przechowywanie osocza w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności.

 

Przemysł tytoniowy

  • Kontrolowane zamrażanie beli tytoniu,
  • Kontrolowane rozmrażanie beli tytoniu.

 

Pet Food / Karmy dla zwierząt

  • Szybkie i kontrolowane schładzanie wyrobów  mięsnych i mięsa,
  • Szybkie i kontrolowane zamrażanie wyrobów  mięsnych i mięsa,
  • Rozmrażanie mięsa czy półproduktów niezbędnych do procesu produkcyjnego karm dla zwierząt,
  • Przechowywanie zamrożonych wyrobów  mięsnych i mięsa w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Przechowywanie półproduktów niezbędnych do procesu produkcyjnego w  branży Pet Food,
  • Utrzymanie płynnej konsystencji tłuszczów.

 

Przyprawy, zioła,  koncentraty i dodatki do żywności

  • Przechowywanie przypraw, ziół, koncentratów czy półproduktów w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Zamrażanie przypraw, ziół,  koncentratów czy półproduktów w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Rozmrażanie i wygrzewanie ziół,  koncentratów czy półproduktów w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Suszenie ziół.

 

Grzyby leśne/ Runo leśne

  • Przechowywanie grzybni i grzybów świeżych,
  • Przechowywanie grzybów zamrożonych w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Kontrolowane zamrażanie grzybów,
  • Kontrolowane rozmrażanie grzybów.

 

Hodowle Ślimaków

  • Hibernacja ślimaków.

 

Przemysł owocowo-warzywny

  • Przechowywanie owoców i warzyw oraz pulp i koncentratów,
  • Dojrzewanie owoców,
  • Przechowywanie zamrożonych owoców, warzyw, pulp, koncentratów w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności,
  • Kontrolowane zamrażanie owoców i warzyw oraz pulp i koncentratów,
  • Kontrolowane rozmrażanie owoców i warzyw oraz pulp i koncentratów.