Przenośne Komory dojrzewalnicze typu MaturationBox i wygrzewające typu Klima-HotBox 

Przenośne Komory wygrzewające typu Klima-Hotbox oraz dojrzewalnicze typu MaturationBox, wykonane są na bazie Przenośnych Komór Chłodniczych SuperBox, dzięki czemu odznaczają się najwyższą jakością, jak również łatwą i wygodną obsługą. Przeznaczone są do kontroli procesu przechowywania towarów i produktów w zakresie temperatur od +60ºC do -30 ⁰C. Posiadają zarówno dużą moc grzewczą, jak i chłodniczą, a ich sterowniki pozwalają na precyzyjną regulację temperatury operacyjnej urządzeń. 

Komory Klima-Hotbox to specjalistyczne komory przeznaczone do zastosowań laboratoryjnych, testów urządzeń i maszyn, przechowywania produktów i surowców w wysokich temperaturach i kontrolowanej wilgotności. MaturationBox służą do reallizacji procesu dojrzewania mięsa czy wędlin i sezonowania mięsa wołowego (sezonowanie na sucho i sezonowanie na mokro).  Moga służyc jako m.in. dojrzewalnie owoców, serów, dojrzewalnie mięsa czy dojrzewalnie wędlin, sezonowanie mięsa, sezonowanie wołowiny, dojrzewalnia wołowiny (dojrzewalnie półtuszy wołowych, dojrzewalnia ćwiertuszy wołowych, dojrzewalnie wołowiny)

Komory spełniają wszelkie wymogi sanitarne i weterynaryjne władz polskich i Unii Europejskiej.  Zgodna z normami HACCP, BRC i GMP. Posiada znak CE.  Bezpieczna dla produktu, użytkownika i środowiska.  Wszystkie systemy alarmowe wyposażone w system dźwiękowy i wizualny (Alarm w razie przypadkowego zamknięcia się we wnętrzu komory, jak również mechanizmem umożliwiającym natychmiastowe otwarcie drzwi od środka. Alarm wystąpienia braku zasilania urządzenia. Alarm zbyt wysokiej temperatury.)

Zastosowania przenośnych komór dojrzewalniczych MaturationBox i wygrzewających Klima-Hotbox:

  • Magazynowanie dojrzewających owoców (Dojrzewalnie owoców)
  • Sezonowanie wołowiny na sucho
  • Sezonowanie wołowiny na mokro
  • Dojrzewalnie mięsa i dojrzewalnie wędlin, dojrzewanie wołowiny (dojrzewalnia półtuszy wołowych, dojrzewalnie ćwierćtuszy wołowych)
  • Uszlachetnianie mięsa
  • Magazynowanie dojrzewających serów (Dojrzewalnie serów)
  • Wygrzewanie towarów i produktów (Hotbox, Komory Rozmrażające/ temperujące)
  • Przemysł chemiczny, petrochemiczny.
  • Przechowywanie czekolady w płynnej postaci itp.
  • Kontrolowany proces rozmrażania produktu (komory rozmrażające/ temperujące)
  • Element linii produkcyjnej w zakładach mięsnych ( komory wyposażone w systemy szyn i haków sufitowych)
  • Testowanie samochodów osobowych w szerokim zakresie warunków temperaturowyc (atmosferycznych)
  • Badania laboratoryjne maszyn, urządzeń, substancji chemicznych w ekstremalnych warunkach temp.
  • Utwardzanie i suszenie mas ceramicznych i kamionki.

 

Charakterystyka Komory Klima-Hotbox, MaturationBox

  • Szerokim zakresem temperatur i duża mocą grzewczą (od +60˚C do -30˚C).
  • Gładka, antypoślizgowa podłoga pozwalająca na wygodny załadunek oraz czyszczenie.
  • System monitoringu i rejestracji pracy komory (system Datalogger) – pozwala na monitoring temperatury operacyjnej w komorze i zapis co 1-60 min.; zapis temperatur każdej doby w oddzielnym rekordzie; natychmiastowy wydruk dowolnego rekordu; zachowanie w pamięci danych z ostatnich 12 miesięcy. 
  • Termograf również zamontowany w hermetycznej skrzynce.
  • Alarm w razie przypadkowego zamknięcia się we wnętrzu komory.
  • Mechanizm umożliwiającym natychmiastowe otwarcie drzwi od środka.
  • Alarm wystąpienia braku zasilania urządzenia.
  • Wewnętrzne oświetlenie gwarantujące komfortową pracę 
  • Niskie zużycie energii przy maksymalnym poziomie rozmrażania produktu
  • Maksymalny dopuszczalny poziom generowanego hałasu 45-61 dB
  • Intuicyjny systemem monitoringu i rejestracji temperatury komory 
  • Certyfikat Zgodności 
  • Drzwi Wyposażone w podgrzewane uszczelki, zamontowane w podgrzewanych ościeżnicach (podwójne taśmy grzewcze), podgrzewana również wewnętrzna krawędź drugiego skrzydła drzwi – zapobiega to przymarzaniu drzwi do ramy, ościeżnicy, a także obydwu skrzydeł drzwi wzajemnie do siebie. 
  • Drzwi wyposażone w zamek (zbliżony do samochodowego) i klamkę Kasona oraz łatwy system zamykania/otwierania.
  • Mogą być umieszczone bezpośrednio na płaskim podłożu lub na odpowiednio przygotowanym rusztowaniu (platformie nośnej) zarówno na zewnątrz jak i we wnętrzu innych budynków. Platforma ta umożliwia dostawienie komory np. do ramp.
  • Doskonale sprawdzają się jako samodzielne magazyny, ale mogą być również łączone z innymi komorami lub zabudowaniami (patrz komory Widespan)
  • Wyposażone są w podwójny lub pojedynczy system chłodzenia
  • Gwarancja pełnej kontroli temperatury wewnątrz komory pozwala na ich szerokie wykorzystanie w wymagających wysokiej jakości produktu branżach.
  • Plastikowe kurtyny paskowe zabezpieczające otwór drzwiowy przed wpływem warunków atmosferycznych w trakcie otwarcia drzwi.

Wymiary i ładowność Przenośnych Komór Chłodniczych typu Hotbox

MODEL
Wymiary
drzwi
Ilość
palet
Wymiary
wewnętrzne
długość x szerokość x wysokość
Wymiary
zewnętrzne
długość x szerokość x wysokość
Kubatura
SB12 1.85 m 12 5.12x2.64x2.26 m 6.10x2.86x2.70 m 30.05 m3
SB16 1.85 m 16 5.12x3.58x2.26 m 6.10x3.81x2.70 m 41.40 m3
SB27 1.85 m 27 11.26x2.64x2.26 m 12.20x2.86x2.70 m 67.20 m3
SB36 1.85 m 36 11.26x3.58x2.26 m 12.20x3.81x2.70 m 91.10 m3
SB44 1.85 m 44 13.64x3.81x2.26 m 15.24x3.81x2.70 m 110.40 m3

 

Opcjonalne wyposażenie:

  • Platforma nośna umożliwiające dostawienie komory np. do ramp.
  • Dodatkowe drzwi boczne lub tylne.
  • Urządzenie kontrolujące wilgotność powietrza (profesjonalne osuszacze/ nawilżacze powietrza, gwarantują utrzymanie właściwej wilgotności wewnątrz urządzenia. Oprócz zagwarantowania właściwego poziomu wilgotności, zabezpiecza również opakowania np. tekturowe przed utratą kształtu, wytrzymałości).
  • Systemy szyn i haków sufitowych

Rysunki techniczne:

Super Box Unit model SB12 (12 europallets; 13,67 m²)